樂古Nakuz

標題: 多聞天王點評 [打印本頁]

作者: foolruner    時間: 14-3-2016 11:15
標題: 多聞天王點評

我的天王:
由247馬+192龜所合
加點方法全智全集中(增加雪崩威力)
~~這並非必然加法,切勿當金科玉律~~
至今190級

技能介紹:
分為兩招技能──雪崩和召喚黑靴(臭腳)

雪崩(400MP):
近乎一擊的強大的傷害,可惜一招技只有兩擊

雪崩點評:
1最多可以冰住九級怪物
2範圍較馬技小
3距離比馬還遠1-2格
4爆發力強大,攻擊力高於馬,且不似馬,需要堆疊才見猙獰
5以智力計算攻擊

召喚黑靴(甩鞋):
1召喚一隻可控制的黑靴出現,暫時肯定與天王智力相關,一點智力增加12點血(至於是否與其他相關,就無法判斷了)
2受攻擊4次,就放一招技能反擊,有兩擊,未點的黑靴,比10點雪崩威力更高
3反擊有機會冰住怪物,但機率甚低(據52指,可冰住10級怪)

召喚黑靴點評:
1頗硬,至少比祝斧硬
2反擊會攻擊最後一擊擊中的怪物
3正在反擊時攻擊黑靴可以製造堆疊,但無法製造最後一擊(混亂所見,未必真實)
4距離極遠,比之女忍刀台女可放更遠距離
5黑靴適合跑步,會四處走,請分心控制
6由於天王腳小,黑靴太難見到,請配合王巨圈等以便發現

優點:
1.LV11可以車單隊冰樹,絕非馬仔能及
2.LV140空裝12秒內完場一隊冰樹,絕非馬仔能及(當然要表現好)
3.空裝頂住一次冰樹五連發
4.雪崩冰凍機率不高,但高攻速保證其仍舊足以永凍(有盤古套及二級風精靈)
5.皮薄,但未必如想象中薄,90點雙抗不太差加上冰封與甩鞋,手快的話,暴走甚至比馬安全(不過MP不足清場就是了)
6.我空裝打兩隊冰樹,甩鞋一邊,另一邊放祝斧(明女回血),當我手動清完一邊,鞋仔都近乎清完另一邊

缺點:
1.真的不知道為何叫召喚黑靴,加上觸之即傷,臭腳天王「美名」絕非偶然= =
2.智系,超大魔耗,暫時看與群刷(暴走)絕緣(主流加法燕5000MP,即10000MP,加上天王約25000MP,未必足夠)
3.鞋仔與龜反、權反一樣麻煩,怪不理它/不打它,基本上無法打怪
4.鞋仔因為近攻,四處走,不理會它的話會推散怪物,不利圍殺
5兩招技能矛盾,這是我想不通的地方,當你天王冰住怪,臭鞋就無法受攻擊,自然無法反擊。

PS:以上所有,單憑觀察所得,如有錯漏,恕不負責,亦請各位指證。
作者: 聶羅阿瑪特    時間: 14-3-2016 13:04
247+192都有人合…
係都玩到250+200先合
魔界幻龍 發表於 14-3-2016 12:14

我記得版主之前話龜法抗好低,生死+明女+高級金巨+可穿著之最好裝備都係打咩都死咁濟

所以好難升....貌似版主最後放棄左升龜...索性合左佢=.=

智體雖然麻煩在很吃燕的mp

不過換個角度講,就算你有隻比佢更勁既野都好,兩者可以並存

力/敏/體技的兵一般沒多少mp需經常補

但智體即使不補mp,單靠自身一行mp已有可觀效果,好似天使咁
作者: Lkyb    時間: 14-3-2016 13:30
247+192都有人合…
係都玩到250+200先合
魔界幻龍 發表於 14-3-2016 12:14

強逼症發作
作者: foolruner    時間: 14-3-2016 14:11
我記得版主之前話龜法抗好低,生死+明女+高級金巨+可穿著之最好裝備都係打咩都死咁濟

所以好難升....貌似 ...
聶羅阿瑪特 發表於 14-3-2016 13:04

你記得我的話,看來你十分留意我@@
其實龍更難升,我都升到211,馬升到247,加上250經及經藥,勉強都吸到192
吸而已矣
不過都已經好難,也是回應二樓的說話,真的好難升囧

力/敏/體技的兵一般沒多少mp需經常補

初時我都如此想,還想著長期雪藏燕,不過確實所有智系怪,不節省用MP,好快玩完。
作者: a228278630    時間: 14-3-2016 14:25
全雪崩 180s已經13秒2隊冰樹
作者: foolruner    時間: 14-3-2016 14:38
全雪崩 180s已經13秒2隊冰樹
a228278630 發表於 14-3-2016 14:25

6.我空裝打兩隊冰樹,甩鞋一邊,另一邊放祝斧(明女回血),當我手動清完一邊,鞋仔都近乎清完另一邊

因為這條,13秒都差不多
我上石奇海全套+奇黑介149級過萬MP
上石奇海170雙抗,你180S幾多?
作者: a228278630    時間: 14-3-2016 16:21

回復 8# foolruner

抗好像是175和195 因為不在家 可能有出入 不過都差唔多 另外仲有盤古+5套
宜加200lv 開埋日凶技萬4mp
一樣是180s雙奇黑介        [公告]        0308_停權公告        2016/3/8
作者: foolruner    時間: 14-3-2016 16:49
回復  foolruner

抗好像是175和195 因為不在家 可能有出入 不過都差唔多 另外仲有盤古+5套
宜加200lv ...
a228278630 發表於 14-3-2016 16:21

我無日凶都近1.3M魔,你有幾點紅利?是紅利問題還是我上奇海的問題?

如果奇海較多MP,建議奇海,畢竟我控得好的話,已經可以暴走冰樹
(甩鞋點要好準確,又要控制鞋走向,加上冷靜不浪費MP,再加上會剩部分散怪)
作者: a228278630    時間: 14-3-2016 17:34
回復 10# foolruner

我250馬 20x龜
奇海是比較多魔 但我上大將是過渡期 很快就210了就懶得收
暴走冰肥我現在都可以
作者: foolruner    時間: 14-3-2016 17:52

我250馬 20x龜
奇海是比較多魔 但我上大將是過渡期 很快就210了就懶得收
暴走冰肥 ...
a228278630 發表於 14-3-2016 17:34

但我上大將是過渡期 很快就210了就懶得收

同樣原因,但我選奇海,因為以前抽袋,讓我想起我的悲傷史
作者: keung0258    時間: 14-3-2016 20:33
其實只野係打騎士刷經……
魔界幻龍 發表於 14-3-2016 14:33

騎士係邊隻?
作者: keung0258    時間: 15-3-2016 02:08
伽尔基
( 9级)        经验值:85000
抵抗力:打击抵抗 275%, 魔法抵抗 280%
技能:冰霜发刀(2个刀片), 主拍清音, ...
魔界幻龍 發表於 14-3-2016 21:07

40萬血,我而家204,一招技打28000左右, 打得好慢
作者: foolruner    時間: 15-3-2016 10:10
40萬血,我而家204,一招技打28000左右, 打得好慢
keung0258 發表於 15-3-2016 02:08

以我所見,龜天王放技速度極快(所以燒魔才極快),要快打40萬血不難
作者: keung0258    時間: 15-3-2016 11:07
以我所見,龜天王放技速度極快(所以燒魔才極快),要快打40萬血不難
foolruner 發表於 15-3-2016 10:10

重點係多聞範圍細,你打40萬係唔難,但你仲要清另外D黑天, 基本上一D都唔快
作者: foolruner    時間: 15-3-2016 11:33
重點係多聞範圍細,你打40萬係唔難,但你仲要清另外D黑天, 基本上一D都唔快 ...
keung0258 發表於 15-3-2016 11:07

這倒是正確。不過龜天王選怪升級通常會選一些多擊怪,部分利用反擊升級
我一開始選冰樹正是為此
作者: hktwf    時間: 15-3-2016 13:09
持國招炎龍範圍較大, 持續性攻擊
利用呢d優勢可以靈活運用ctrl進行定點攻擊
因為怪物會循一定行走路線埋陣, 搵定個位ctrl幾下就可以轉另一個位再ctrl幾下, 如此類推
熟手技工應該明我講乜

相反多聞既雪崩太快, 1秒左右就完左招技, 範圍又細, 較難做到呢點
尤其打d成30萬血既怪問題愈見明顯
作者: foolruner    時間: 15-3-2016 13:55
持國招炎龍範圍較大, 持續性攻擊
利用呢d優勢可以靈活運用ctrl進行定點攻擊
因為怪物會循一定行走路線埋陣, ...
hktwf 發表於 15-3-2016 13:09

你可有玩持國天王?
我想問毒傷與打傷比例如何(不同特殊點數下)
毒傷持續多久?
普攻是否有毒傷?傷害如何?
所用MP幾多?

暫時想到這些問題
作者: 晴妹    時間: 15-3-2016 14:00
幾時拍片  有隻日凶 應該都係玄天王
作者: 奇藍    時間: 15-3-2016 15:46
想問下招雪崩打唔打到天怪?
作者: k.cheukman    時間: 15-3-2016 16:16
回復 22# 奇藍

打唔到~你可能見到D片有打到天怪~應該係打緊掃蕩,掃蕩入面所有怪都係地怪
作者: keung0258    時間: 15-3-2016 23:54
咁而家大家多數打咩升?
我而家打緊人馬/冰肥, 你地有冇好推介
作者: foolruner    時間: 16-3-2016 10:29
咁而家大家多數打咩升?
keung0258 發表於 15-3-2016 23:54

一直於冰樹升,但都試過打鳥人、守護兵、侍從長、印度蛇(多擊怪,幫助輸出)
鳥人/守護兵不夠頂
侍從長太慢(經少,風慢,怪散)
印蛇要多隊才有效果

未測試裝備有否影響鞋仔抗性,如有,臭腳天王仍有進步空間
作者: kelvinho726    時間: 16-3-2016 12:19
龜天王我會打太陽寺d天使 同大法師升
作者: a228278630    時間: 16-3-2016 12:46
回復 24# keung0258

冰肥/密特拉 暫時覺得最好升
作者: keung0258    時間: 17-3-2016 02:40
一直於冰樹升,但都試過打鳥人、守護兵、侍從長、印度蛇(多擊怪,幫助輸出)
鳥人/守護兵不夠頂
侍從 ...
foolruner 發表於 16-3-2016 10:29

有,隻龜仔個抗係有關多聞個抗, 大約=多聞-40%
作者: k.cheukman    時間: 17-3-2016 11:08
回復 24# keung0258

我58x點195lv上左180將套,11800MP主打冰肥升等,10點雪崩傷害有22000左右,4下技ko冰肥
放好臭鞋龜個位,再慢慢出技,最多打到5批(清哂)
不過要快靚正既話,我195lv覺得最好2批2批打
一邊臭鞋,一邊倒水,1條mp完場唔駛回魔,15秒內

有去試打騎士,應該暫時係單批最多經同易打既怪??(有其他高經岩打既怪麻煩高手介紹)
開左日藥同七福打單批既經(騎士310-340m/冰肥240-270m)
不過195lv去打單批騎士都算ok,2批就有少少吃力
打騎士約16000-17000傷,加上騎士行得快,容易散,而家既lv同裝去打唔太好打
作者: foolruner    時間: 17-3-2016 11:23
有,隻龜仔個抗係有關多聞個抗, 大約=多聞-40%
keung0258 發表於 17-3-2016 02:40

真詳細……
我只測出空裝冰樹扣834,上海套634
作者: foolruner    時間: 17-3-2016 11:26
回復  keung0258

我58x點195lv上左180將套,11800MP主打冰肥升等,10點雪崩傷害有22000左右,4下技ko冰肥
放 ...
k.cheukman 發表於 17-3-2016 11:08

散在多聞天王眼中不是問題
放技冰住最前,後怪衝上前,又冰住,最後怪衝上前,又冰……
只要臭鞋無腳,定住的話,就較易
作者: k.cheukman    時間: 17-3-2016 13:23
回復 31# foolruner

我都明怪散唔係問題,因為天王咁大力又冰到只係怪散秏魔量大姐
作者: foolruner    時間: 17-3-2016 13:44

我都明怪散唔係問題,因為天王咁大力又冰到只係怪散秏魔量大姐 ...
k.cheukman 發表於 17-3-2016 13:23

所以有時會減慢攻擊速度,用5-7招技能將怪集中才殺
配合冰牆和臭鞋,集中未必真難
作者: gn558460    時間: 17-3-2016 14:08
天王好勁
作者: keung0258    時間: 18-3-2016 02:15
做左少少測試
試過點全雪同全龜
而家210,試過司S(全雪)同埋210太套(全龜用)
全雪的話打冰肥冰樹可以打到27000一hit(一招技2hit)
全龜的話隻龜有190000左右血, 反傷一下73000左右

我今次最主要講全龜,因為相信大部分人都點全雪
試過打好多唔同怪, 偉駝天同駱駝肥仔都反得幾快下
但係最煩既係好多時D怪都唔打你隻龜, 所以會剩怪, 可能要用多聞打
如果打一隊既話係好輕易打死
但去到3-4隊開始就難打, 1)大量怪就去打你其他兵, 2)隻龜有機會坦唔住
另外我試左一樣野就係有祖同冇祖
我發現冇祖的話, 反傷既frequency係會高D(未證實,大家可以一試)
作者: foolruner    時間: 18-3-2016 09:04
做左少少測試
試過點全雪同全龜
而家210,試過司S(全雪)同埋210太套(全龜用)
全雪的話打冰肥冰樹可以打到270 ...
keung0258 發表於 18-3-2016 02:15

你用全智?如果全力會否不只7.3萬?
作者: keung0258    時間: 18-3-2016 13:17
你用全智?如果全力會否不只7.3萬?
foolruner 發表於 18-3-2016 09:04

隻龜食天王既全部屬性,所以你點全體全敏效果都係一樣
作者: foolruner    時間: 18-3-2016 14:02
隻龜食天王既全部屬性,所以你點全體全敏效果都係一樣
keung0258 發表於 18-3-2016 13:17

難怪有片點全體。即是玩臭鞋,選裝備可以選天王套
作者: keung0258    時間: 18-3-2016 16:19
難怪有片點全體。即是玩臭鞋,選裝備可以選天王套
foolruner 發表於 18-3-2016 14:02

如果玩龜仔 220太最好 屬性點最好 谷戰亦最勁 缺點係法抗較少
    如果玩雪 應該都係天照

其實我想試埋持國 可惜又要合過隻馬 真係太貴了
作者: foolruner    時間: 18-3-2016 16:43
如果玩龜仔 220太最好 屬性點最好 谷戰亦最勁 缺點係法抗較少
    如果玩雪 應該都係天照

其實我想 ...
keung0258 發表於 18-3-2016 16:19

我都想試持國,不過…原來馬好難升
作者: wl01994309tpk    時間: 18-7-2016 18:39
咁而家大家多數打咩升?
作者: a34014168    時間: 4-10-2016 08:08
多聞天王完全不用智的,全隊190抗加220金2王2有天使就可以用龜反打暴走提婆F3,多聞是最好升的一隻天王,如持國相比,金2王2要250加玄武符才可以不用天使暴走F3,不過現在沒什麼人配裝是看重抗性,大部份人配裝都是看屬性配裝,我朋友問我,天使用什麼裝,我說沒錢用毀套,有錢用黃帝套,他商團說,沒可能,我再說,你喜歡吧,你用你巨商的知識來分析吧!其實巨商現在屬性已經不太重要,收兵一向都是225,一轉吸到194已經不再難事,之後2轉再到194更是易事,除了主力帥外,基本其他的都是缺什麼抗保什麼抗,所以祖2絕對必要,如果你是用馬或天王當主力,祖都可以不要,
作者: wilsonuy    時間: 3-4-2017 12:41
我想問有冇人有龜天隻黑靴既公式? 依家241馬213龜 準備250馬225龜合 想玩十龜
作者: 超人戰隊    時間: 16-4-2017 21:11
Thz 龜天教學
作者: subcrew2468    時間: 8-5-2017 07:33
感覺虎天即使加上範圍,都不夠距離,要求你一定要上前頂住來打怪
作者: jchiu312    時間: 13-5-2017 08:29
好好既分享
作者: 馬友鹹魚    時間: 13-5-2017 15:34
感謝大大龜天用後感 打暴走首選依然是雀天
作者: SophieV    時間: 12-5-2018 11:39
謝謝分享!!
作者: chunkitalan    時間: 29-6-2018 14:36
收呀
作者: okt06097    時間: 10-4-2019 01:54
GOOD!
作者: 3578951    時間: 25-1-2020 00:18
多謝分享!
好像不錯阿
作者: tomx123    時間: 11-9-2020 00:31
因為龜天的紅利差很多, 所以建議完美龜天

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-rsp.comcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2