樓主: kokokokokakuz11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

數學基礎測試

睇唔明/ . \(唔識中數...@!#!%^$&^$)
回復

II XY-BC<YZ,,,呢個有問題
ABC全等XYZ
如果自設長度,,AB:BC:CA=2:8:4=XY:YZ:XZ
XY-BC<YZ
因為ABC 全等 XYZ 所以 BC=YZ,,,,
XY-YZ<YZ,,
SUB 數
8-2<2
未知PROVE 得岩唔岩,,(勿插)

寫埋咩三角形個題目會合理好多..無左三角形,,咩等邊,等腰,直角,不規則的,,,都可以係,,
回復

有點難道''
明天先做''
有時間..@@
回復

(999x-1111)^n / (999x-1111)^n-1
=(999x-1111)^n /( (999x-1111)^n/(999x-1111))
=(999x-1111)^n+1/ (999x-1111)^n
=(999x-1111)
點解 答案係 1/(999x-1111) = =???
第8條= =

8 直角3角形ABC中 C是直角 從A點畫一條角平分線去BC 經過BC的點為D BD比DC是多少 設ABD為X

a 點角平分 bc = =?
你想講的應該是 ad 平分 cb ?
回復

我完全唔識計因式分解,同証明3角形-,-
回復

樓主....我被你搞到有點糊塗呢..

3. 小明用x元以原價百分之y買了一部相機 再以x的y+百分30出售 小明賺了多少 以代數式表示

照你上句的字面解釋,
設$P為原價,
x元以原價百分之y:
所以 $x = $p(y/100)
       $p = $(100x/y) ----(1)

以x的y+百分30出售:
所以售價=$x((y+30)/100) ----(2)
利潤= (2) - (1)
      = $(xy/100 + 0.3x - 100x/y)
何來$0.3x呢..

仲用...面積比例那2條...請你覆檢下答案吧
10. 絕對不是全部正確......

你盡快改吧...你要是不改我會很火大的
回復

就咁望頭四條都覺得有兩條答案錯
唔想繼續做
btw,用多d括號喇,你咁打式搞到好亂
回復