查看: 16895|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

【協阪安治】研究教學

遊戲版本:V22023

研究對象: 協阪安治

研究目標:

• 協阪威力取決於?
  • 命中率
  • 兵陣定向

測試對手:
由於協阪技能六連發
以及一擊必殺
是屬於敏理攻擊,所以測試方法是透過不同打抗的怪物作研究。

影片由於係【協阪安治】研究教學,所以第一段影片無做任何加工,務求令大家親身體驗玩協阪的「樂趣」:)
第二及第三段片,為左唔令大家眼訓,所以set左2倍快播。請細心欣賞!

[img][/img]

協阪安治配點教學:基於以上數據,豪無疑問,阪既威力取決於力量,所以用作打王用既,建議全力!
而由於加敏對命中影響不大...所以如果你唔係拎黎打王,咁就加全血就可以!

結論:
  • 協阪六連發的發動PATTERN為一下普技一下六連發。(由NeojulianEX 提供)
  • 一擊必殺係隨機發動的,發動機率約為10~20%,而威力係受力量影響
  • 命中率與敏捷有少許關係,全敏協阪普技命中率比全力或全血協阪高約50%
  • 六連發及一擊必殺(同時發動時)命中率不受力量體力敏捷影響。
  • 六連發命中率受怪物等級影響,越低等級怪物,其命中率越高。(亦可能係受自身等級影響)
  • 一擊必殺命中率約為90%(基本上一擊必殺每次發動都會命中)
  • 六連發配合一擊必殺同時發動時,實際會連出3~4下一擊必殺,並非6下一擊必殺。

就以上,協阪安治一擊必殺既命中率其實係好高架,只係發動機率太低,令佢顯得廢。相反佢自身既技能-六連發既發動機率雖然好高,但命中率卻很低。如果日後改版能夠提升一擊必殺既發動機率以及六連發既命中率,協阪絕對會升價成為主力!

總括而言,協阪安治自身的命中率不高(應該係受等級影響)用處不大!如果能夠配上發動一擊必殺的武器,
實用性便可大大提高(因為一擊必殺命中率接近90%,只係發動率低。六連發配合一擊必殺,威力驚人!)
由於六連發配合一擊必殺的發動機率約為20%,所以並不適合作主力用,亦不適合用作清怪。在打地怪方面,協阪六連發配合一擊必殺的輸出雖然高,但發動率低,因此對於大部分玩家,協阪安治可以話唔起眼。

而在打天怪方面,協阪則展示佢突出的一面!雖然發動率低,但就輸出方面可謂驚人!對於一般玩家,協阪配合肉盾,打天怪boss可謂不錯,如果再加埋柏羅咁就更加瘋狂!
(對有米之人黎講...唔洗講啦:p,青龍,日凶都搞得手店)

最後,送上協阪安治的精華片段(我個人認為既精華片段--協阪安治之暴走)及圖海比大家:)
多謝各位!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

評分

參與人數 6Bravo! +9 收起 理由
waq + 1 正!
滿天星 + 1
C小旋風 + 1 有心機分享
高貓 + 1 支持熱心分享
耕田信長 + 1 協阪真係唔係人人都有心機玩到咁@@ ...

查看全部評分

回復

弓喜團友post入精華
回復 支持 反對

弓喜團友post入精華
lhy218 發表於 17-11-2012 12:33

HAHA~~多謝多謝~~
內容OK嗎?~?~
回復 支持 反對

試埋打王實力吧
回復 支持 反對

回復 4# lhy218

兵陣問題:<...無野頂王..;<所以抱歉打唔到~~而且為左拍片已經食左2次毛..
如果要再拍打王..咁就會破產XD
回復 支持 反對

恭喜團友極速上位仲入埋精華貼 原來板1都咁堅抽@@~
回復 支持 反對

你好有心機= =成版研究我睇圖多過睇字
回復 支持 反對

我用250板  一下KO虎
回復 支持 反對

做得好用心 做左幾耐-.-
回復 支持 反對

回復 9# h0nGo3o.

唔計構思,都做左3小時><